• Geen producten in je winkelmand.

Stress en ziekteverzuim

Stress en ziekteverzuim

Het ziekteverzuim door stress neemt fors toe. Van de 4,6 miljoen verzuimdagen die ArboNed in de eerste helft van 2014 registreerde, had 10 procent te maken met stress. Dat is acht keer zoveel dan in 2009. Dit blijkt uit een gepubliceerde analyse van ArboNed gebaseerd op gegevens van ruim 1,1 miljoen werknemers. ArboNed signaleerde in 2013 ook al een toename van verzuim door stress, maar nog nooit veroorzaakten stressklachten zoveel verzuim als in de eerste helft van dit jaar. Vooral in de sectoren onderwijs en zorg, maar ook bij ICT en financiële instellingen.

Omgerekend in kosten betekent het dat Nederland in de eerste helft van 2014 bijna 800 miljoen euro heeft betaald aan verzuim door stress. En daarin zijn de kosten van behandeling niet eens meegerekend. Het gemiddelde ziekteverzuim in de eerste helft van dit jaar kwam uit op 3,8 procent en is gelijk aan een jaar eerder. De gemiddelde verzuimduur is toegenomen van 24 dagen in 2013 naar 26 dagen nu. Stressgerelateerd verzuim is daarbij het meest opvallend.

 

Toch heeft de toename van stress niet altijd met het werk te maken. In 2014 was verzuim door werkstress slechts driemaal zo hoog als vijf jaar geleden. Het probleem zit veel meer in de combinatie van werk en privé. Het schijnt dat mensen de z

stress training
stress training

org voor kinderen of mantelzorg steeds moeilijker kunnen combineren met werk. Daar komt bij dat er ook steeds meer mensen zijn die moeite hebben de eindjes financieel aan elkaar te knopen. Dat zijn bronnen van stress die maken dat mensen hun werk moeilijker kunnen volhouden.

 

Door de veranderingen in het stelsel van geestelijke gezondheidszorg begin dit jaar, zoeken of krijgen mensen met stressklachten vaak niet de hulp die ze nodig hebben. Wij adviseren werkgevers om stressklachten vroeg te signaleren en dan samen met de werknemer en de bedrijfsarts te bekijken of een verwijzing nodig is. De werkgever draagt dan weliswaar de kosten voor een behandeling, maar als men zich realiseert dat verzuim door stress gemiddeld 4 maanden duurt en daarmee ruim 20.000 euro kost, dan zou die keuze niet moeilijk moeten zijn.

Volg de cursus tegen stress op http://www.interplein.nl 

19 juni 2015

0 responses on "Stress en ziekteverzuim"

Leave a Message